Advertisement

Opp mot hver fjerde nordmann har mobiltelefoner som ikke støtter nødvarselet, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 

– Nasjonal kommunikasjonsmyndighet anslår at 75 til 80 prosent av befolkningen har mobiltelefon med støtte for nødvarselet, sier seniorrådgiver Kristine E. Utheim i DSB til nettstedet kode24.

Dermed kan så mange som hver fjerde nordmann ha problemer med å få varselet på sin telefon.

Nødvarslingen på mobil ble testet onsdag 14. juni.

– Et av målene med å teste nasjonalt var å gjøre befolkningen kjent med nødvarselet. Vi håper nå at mange tar en ekstra titt på sin mobil for å se om de trenger å installere en oppdatering for å være sikre på å kunne motta varsler i fremtiden, sier Utheim.

Ifølge en gjennomgang fra kode24 kan opp mot 35 prosent av norske iphone-brukere og hele 61 prosent av Android-brukere ha for gamle operativsystemer til å kunne motta varselet på mobilen.

Nettstedet viser til statistikk fra webanalytikersiden statcounter.com.

Tallene er fra mai og inkluderer Android-nettbrett og iPad-er. Tallene kun for mobiltelefoner kan dermed være noe bedre.

Nødvarselet på mobil er et supplement til Sivilforsvarets sireneanlegg. Det skal brukes for å varsle om hendelser som ekstremvær som truer liv og helse, terrorangrep, krig, eller radioaktivt utslipp.

LES OGSÅ

Slik fungerer nødvarselet du mottar på mobilen i dag