Advertisement

Særlig to typer sykler er utsatt for sykkeltyveri akkurat nå

Når sommerferien er over, blir flere enn vanlig utsatt for sykkeltyveri. Slik er det hvert år.

– Perioden når jobb og skole starter etter ferien, peker seg alltid ut i tyveristatistikken vår. Folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen. Da slår sykkeltyvene til, for det rett og slett blir flere sykler å stjele ute i samfunnet igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Særlig elsykler og dyrere jobbsykler er attraktive nå, understreker Clementz. De siste årene har det skjedd en veldig økning i tyverier av elsykler, i takt med at flere har kjøpt seg en. Jobbsykler i høyere prisklasse er på toppen av tyvenes ønskeliste. Disse forsvinner ofte ut av landet, ifølge If.

I fjor var erstatningene på rekordhøye 155 millioner kroner for forsikringsmeldte sykkeltyverier, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med året før. I 2022 ble det meldt 14 853 stjålne sykler og elsykler til forsikringsselskapene.

– Tallene er i virkeligheten flere tusen høyere, fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet, verken til forsikringsselskap eller politiet, understreker Clementz.

«Låner» rustne sykler

–Antallet sykkeltyverier pleier å ned i sommerukene, mens det et tydelig oppsving i tyverier av sykler rett før sommerferien og rett etter. August er måneden med gjennomsnittlig flest sykkeltyverier, etterfulgt av juni og september. Det viser analyser vi i If tidligere har gjort, sier Clementz.

Antallet sykkeltyverier er normalt nesten 30 prosent lavere i juli enn i august, viser tyveritallene If har gått gjennom.

– Selv om de dyre syklene er attraktive å stjele for sykkeltyvene, er det viktig å understreke at alle sykler er utsatt. Ved såkalte brukstyverier av sykler, kan like godt en gammel og rusten skrabb bli stjålet fra oppkjørselen. Tyvene kan være unge på vei hjem fra fest, og de betrakter kanskje ikke selv «lånet» av sykkelen som kriminalitet, sier kommunikasjonssjefen i If.

En solid lås på sykkelen er viktig, men det er ikke alltid nok for å skremme tyven, understreker han.

Anbefaler ikke vaierlås

– Vær klar over at vaierlåser har liten motstandskraft mot verktøyene sykkeltyvene bruker. Bøylelåser volder som regel tyvene mye mer bry, ofte så mye at de ikke gidder å bruke tid på din sykkel engang, sier Clementz.

Han understreker at det også er viktig å sette fra seg sykkelen et sted som kan skape stress for tyven. 

– Er det lett å bli oppdaget og bli tatt på fersk gjerning, er det ofte ikke så interessant å ta sykkelen din, Sigmund Clementz i If.

10 tips mot sykkeltyveri

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, fotografer rammenummeret på sykkelen og oppbevar bildet på et sted du husker. Husk at politiet vil spørre om rammenummeret ditt ved en anmeldelse.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.