Advertisement

«I både arbeid og liv er jeg opptatt av sosiale forskjeller, tilhørighet og identitet. Jeg har brukt dette prosjektet som en forsvarsmekanisme for å grave i min fortid»

Jonas Yang Tislevoll er årets vinner av Den franske pris på Høstutstillingen for verket The final goodbye (2022). Han får et tre måneders opphold i Cité internationale des arts i Paris hvor han vil få mulighet til å utvikle kunstprosjektet sitt.⁠

– De siste årene har jeg gravd meg dypt inn i en verden hvor det meste omhandler adopsjon. Jeg har alltid trodd at det å bli gjenforent med min biologiske mor skulle gi meg en indre ro. Nå er jeg mer urolig enn noen gang. Historien lever videre, men verket som blir presentert på Høstutstillingen representerer to historier. En mor og en sønn gjenforent under vanskelige omstendigheter. Selv om vi deler samme blod, har vi ingenting til felles. Den dagen på benken ble det siste møtet med min biologiske mor. I alle år har hun holdt meg som en hemmelighet for familien, og det har hun fortsatt planer om. Jeg vet at hun tar rett valg og det må jeg støtte henne i, men det er fryktelig vondt, forteller han om verket. ⁠

– I både arbeid og liv er jeg opptatt av sosiale forskjeller, tilhørighet og og identitet. Jeg har brukt dette prosjektet som en forsvarsmekanisme for å grave i min fortid. I møte med det triste, vonde og uforutsigbare har jeg hatt mulighet til å gjemme meg bak mitt personlige prosjekt. Fotografiene har fungert som et skjold, men det er også de som har brakt meg framover i jakten på min biologiske mor. ⁠

Tislevoll ble tildelt prisen under Høstutstillingens offisielle åpningsseremoni fredag 8. september.

En historie både om gjenforening og brudd

Institut français de Norvège og Institut français de Paris deler annethvert år ut Den franske pris til en kunstner som deltar på Høstutstillingen.

«Kunstneren har laget et verk som på klokt og subtilt vis tar opp forestillinger om slektskap, overføring, minner og tilhørighet, ved å utforske et personlig narrativ gjennom tid og rom, og utover landegrenser. Arbeidet er et portrett av en relasjon; en relasjon påvirket av de emosjonelle, sosiale og politiske kampene utholdt av utallige barn og kvinner som lever i sterke patriarkalske strukturer flere steder i verden. Verket er performativt i den forstand at det markerer et før og et etter. Det er en historie både om gjenforening og brudd», heter det i juryens begrunnelse.

  • Jonas Yang Tislevoll (f. 1993 i Sør-Korea) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Bilder Nordic School of Photography (Oslo). Tislevoll viste nylig et arbeid under Copenhagen Photo Festival og har tidligere deltatt på Helsinki Photo Festival. Han er også medlem av den europeiske fotografiplattformen FUTURES.
  • Institut français de Norvège og Institut français de Paris deler annethvert år ut Den franske pris til en kunstner ved Høstutstillingen. Prisen ble opprettet i 1998 for å styrke samarbeidet mellom franske og norske kunstnere og kulturinstitusjoner, og legger til rette for kulturell dialog mellom de to landene innenfor det visuelle kunstfeltet. Prisen er et tre måneders arbeidsopphold i Paris hvor kunstneren vil få mulighet til å utvikle sitt kunstprosjekt og møte aktører innen kunstfeltet. Institut français de Paris stiller seg til rådighet under oppholdet. Juryen for prisen består i år av Théo-Mario Coppola og Hanan Benammar.

Emner


Norske Billedkunstnere (NBK) er fagorganisasjonen for profesjonelle billedkunstnere i Norge. Med over 3300 medlemmer er NBK Norges største kunstnerorganisasjon. NBK arbeider for å ivareta billedkunstnernes faglige, ideelle, økonomiske og sosiale rettigheter og interesser. NBK arrangerer Høstutstillingen – Norges største arena for presentasjon av norsk samtidskunst, og fungerer videre som innstillingsorgan for statlige og andre stipend- og støtteordninger for billedkunstnere. Norske Billedkunstnere eier og utgir fagbladet Billedkunst.