Advertisement

Det forholdsvis nye Nasjonalmuseet som ligger nede ved Aker Brygge i Oslo har etter min mening blitt et skuffende signalbygg som ikke inviterer til et besøk. En dyster bygning som ser ut som en vrengt garasje mest egnet til å holde farlige fanger inne.

Vel, vi får håpet at Nasjonalmuseet klarer å blåse litt liv og lys inn i bygget. At museet få får stille ut Vasilij Kandinskij sitt maleri «Rigide et courbé» (Stiv og buet på norsk) gir meg ikke noe annet valg enn å våge meg inn fengselsportene.

Les: The Gaslight Anthem kommer til Oslo

Vasilij Kandinskij er en av de virkelig store fra det forrige århundre. Han var den første kunstner som produserte et rent abstrakt maleri.

Kandinskij er på samme nivå som Picasso, Munch, Matisse og Kirchner, sier avdelingsdirektør Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen DNB til Aftenposten.

Les på F7: Meta introduserer AI-assistenter

Det er stiftelsen som har gått til innkjøp av verket «Rigide et courbé», som ble malt i 1935. Stiftelsen har nå deponert maleriet til Nasjonalmuseet, der det skal vises på ubestemt tid.

Kandinskij regnes som en av 1900-tallets mest toneangivende malere. «Rigide et courbé» har tidligere tilhørt Guggenheim-museets samling. Nå er det altså på plass i Oslo.

– Frem til nå har ingen av maleriene hans vært representert i norske museumssamlinger, og vi i stiftelsen er svært glade for å ha kunnet bidra til at han nå er det, sier Bjørnsen.

Maleriet ble sist solgt på auksjon hos Christie’s i New York i 2016. Da gikk det for omtrent 256 millioner kroner. Sparebankstiftelsen DNB vil ikke gå ut med den eksakte summen de har kjøpt maleriet for. De bekrefter imidlertid at det er det dyreste kjøpet de har gjennomført.