Advertisement

I årets kåring av The World’s 50 Best Restaurant gjorde den omtalte restauranten Alchemist et hopp ifra 18. til 5. plass på den anerkjente listen. I tillegg mottok den københavnbaserte restauranten prisen for Art of Hospitality for sitt utsøkte vertskap.

«Dette har vært en av de mest intense kveldene i mitt liv! Jeg er dypt takknemlig for denne anerkjennelsen. Det føles fortsatt utrolig å være blant de beste på listen sammen med så mange andre utrolige restauranter, mange av dem har vært en stor inspirasjon for meg i min karriere,» sa hovedkokken og medeieren Rasmus Munk etter prisutdelingen i Valencia, Spania.

Restauranten Alchemist i København åpnet for nesten fire år siden og lanserte en engasjerende og aktivistisk gastro-teatralsk opplevelse som kombinerer kunst, visuell teknologi, musikk, gastronomi og vitenskap. Årets plassering på listen over de 50 beste betyr at Alchemist har klatret 13 plasser, fra 18. til 5., siden i fjor.

«Da vi åpnet Alchemist og jeg lanserte min visjon om Holistisk Matlaging, var jeg veldig klar over at vi risikerte å bli ekskludert fra guider og lister fordi det ikke er det man vanligvis forventer av en tradisjonell middag på en restaurant. Jeg er så glad og stolt over at 50 Best-stemmene har erkjent at gastronomi og kunst er sammenkoblet – og at en opplevelse som vår er verdt å reise for. Vi jobber veldig hardt for å gi hver eneste gjest en unik opplevelse, og denne prestasjonen er like mye en hyllest til mitt fantastiske tverrfaglige team som til meg selv som kokk,» sier Rasmus Munk.

En kveld på Alchemist finner sted i fem forskjellige omgivelser, med en planetariumkuppel som hovedspisesal. Under opplevelsen blir gastronomien forsterket av kunst, drama, musikk, sensorisk stimulering og 3D-teknologi. Flere av rettene formidler sterke politiske og miljømessige budskap – som kommenterer for eksempel plastforurensning, barnearbeid og organdonasjon.

At hvert eneste medlem av personalet er en integrert del av opplevelsen, ble ytterligere understreket da Alchemist-serviceteamet mottok prisen Art of Hospitality.

«Å motta denne prisen er en enorm ære, og det vil gi en energiboost for alle medlemmene i mitt fantastiske team på Alchemist. Min visjon for vår serviceinnstilling er ‘usynlig service’. Vi er alle likeverdige på gulvet, ingen står frem, og hver minste detalj vi utfører i service støtter den dramatiske strukturen og fortellingen som bærer gjestene gjennom den 5-6 timer lange opplevelsen,» sier Lykke Metzger, daglig leder ved Alchemist.

Lars Seier, majoritetseier av Alchemist, var også til stede i Valencia under avsløringen av listen.

«Jeg er utrolig glad og stolt over dette teamet som har kommet så langt på så få år. Og for å toppe det hele er prisen Art of Service en fantastisk prestasjon for front-of-house-teamet,» sa han rett etter seremonien.

Alchemist er for øyeblikket den eneste danske restauranten på listen over verdens 50 beste restauranter for 2023, men restaurantene Jordnær og Kadeau befinner seg på henholdsvis 57. og 91. plass på den utvidede listen over de 51–100 beste restaurantene, som ble utgitt tidligere denne måneden.


ALCHEMIST FAKTA

Beliggenhet: Alchemist ligger på Refshaleøen i København, Danmark, i et lager hvor Det Kongelige Teater pleide å bygge og lagre ryggdråpene deres.

Arkitektur og kunst Kokk Rasmus Munk tegnet den nye Alchemist selv tilbake i 2016. Arkitekt Michael Duncalf fra Duncalf Ltd (UK) engasjerte seg i slutten av 2017. Interiøret hos Alchemist er moderne med høyt fokus på estetikk, kunst og teknologi, langt unna fargepaletten og interiørstilene som kjennetegner en tradisjonell restaurant.
De massive bronsedørene som fører inn til Alchemist måler 100 sq ft (8 ft bred og 13 ft høye) og er
designet av den danske kunstneren Maria Rubinke.
Høyden fra gulv til tak i hovedsalongen er over 74 fot (22 meter) med utsikt inn
Alchemists testkjøkken. 200 tonn stål gikk med til konstruksjonen av den gigantiske planetariumskuppelen, som ligger i hjertet av Alchemist. Kuppelen har en diameter på 57 fot (18 meter), med 12 kartprojektorer som gir gjestene ved den svingete spisestuen en 360-graders visuell opplevelse derfra. Gjestene passerer gjennom to installasjonsrom under matopplevelsen. Det aktuelle temaet for rommene er Identitet, og en forestilling fokuserer på ulike personlighetsperspektiver mens en annen
man bruker barndomsminner for å fremkalle følelsen av frihet.
‘Den soniske identiteten til Alchemist er skapt av musikkprodusent og komponist Lars Bork Andersen med
komposisjonen «A voyage of sound through mystical spaces».
Eierne av Alchemist er Rasmus Munk og tidligere administrerende direktør i Saxo Bank, Lars Seier Christensen – som
er majoritetseier.
Alchemist ble tildelt to stjerner fra Michelin-guiden i 2020, 2021, 2022 og 2023 og ble
kåret til beste restaurant i Danmark av White Guide i 2019, 2021 og 2022. Alchemist er
for tiden plassert på nr. 18 på verdens 50 beste liste.

Alkymistopplevelsen: Alkymistopplevelsen er delt inn i 5 akter og består av 50 spiselige og ikke-spiselige «inntrykk». Flere retter samt det visuelle innholdet i planetariumskuppelen bærer sterke politiske og miljømessige budskap – kommenterer for eksempel plastforurensning, sondemating og organdonasjon. Menyen kan ledsages av en av tre forskjellige vinkombinasjoner, en eksperimentell sammenkobling eller en hjemmelaget alkoholfri drikke som hovedsakelig fokuserer på kombucha, vannkefir og te. En kveld på Alchemist vil ta mellom 4 til 6 timer avhengig av hver enkelt gjest/fest.
Alchemist har plass til 52 gjester i en sitteplass per kveld.