Advertisement

I de kommende ukene kan du virkelig fråtse i norske plommer. Høsteprognosen fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd viser at vi får nærmere 2000 tonn med norske plommer i år, noe som er mer enn dobling av fjorårets sesong og på høyde med den gode fruktsesongen i 2021.

Fruktlagerinspektøren i Lofthus, Leif Øie, forteller at det er gode avlinger i alle distriktene.  

– Det plukkes, pakkes og sendes ut til butikkene i rekordfart nå. Vestland, Vestfold og Telemark, samt Innlandet (Hedmark) og Viken (Buskerud) er de største plommefylkene. Opal, Mallard, Jubileum, Reevs og Viktoria er blant de største sortene, sier han. 

Den norske plommesesongen er kort. Norske plommer egner seg ikke til lagring, så det er nå de må nytes. Norske plommer har hatt en god oppvekst og det kjenner du på smaken, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

– I tillegg til at plommer er den beste snacksen, bidrar plommer til magiske smaksopplevelser i matlagingen, sier Gulbrandsen som er kokk og matfaglig rådgiver i OFG.  

– Plommer fortjener en større plass på matfatet akkurat nå. Det er lett å imponere med plommeretter. Prøv bakte plommer som verdens enkleste dessert eller i en frisk salat. Sødmen og syren i plommene bringer salaten til nye høyder. Plommer hører selvfølgelig hjemme i kaker, paier og syltetøy, sier hun. 

Fakta om plommer: 

  • Plommer har et høyt fiberinnhold, noe som gjør godt for fordøyelsen og som holder deg mett lengre. 
  • De inneholder også lite kalorier, med andre ord kan du bli mett på lite ved å nyte plommer som en sunn liten snack.  
  • Plommer kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden.   

Her er noen oppskrifter du må prøve: 

Verdens enkleste plommeterter 

Plommesalat med sesongens beste grønnsaker 

Bakte plommer med mynteyoghurt 

Plommesyltetøy 

Enkel plommekake