Enkle og sunne matpakker trenger ikke ta mye tid på morgenen. Bruk maks fem minutter. Vi gir deg tipsene til hvilke basisvarer du trenger hjemme for å lage varierte matpakker. Her får du også en matpakkemeny fra mandag til fredag.
Disse fem basisvarene trenger du hjemme
Ifølge undersøkelser gjennomført av YouGov, på vegne av Opplysningskontorene i landbruket, kommer det frem at det ofte er mor og far som står for matpakkesmøringen. Så, hvordan kan du som står for smøringen gjøre dette mest effektivt?
– Et godt utgangspunkt for å lage gode og varierte matpakker på kortest mulig tid handler om å ha noen basisvarer hjemme. I tillegg til grovt brød er dette ost, magert kjøttpålegg, fiskepålegg og egg. Når du har dette tilgjengelig, så kan du variere tilbehøret av frukt og grønnsaker. På under et kort minutt legger du på salat, tomater, så er for eksempel den klassiske brødskiven med ost og skinke mer fristende og næringsrik, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Mer inspirasjon: Matpakkemeny mandag til fredag
Til deg som er på utkikk etter enda mer spissede tips enn basisvarene i forrige avsnitt, så kan du følge denne listen, så er alle ukedagene i (matpakke)boks.
Mandag: Kyllingsandwich med mango, avokado, rødløk og koriander. Definitivt ikke kjedelig, definitivt godt.
Tirsdag: Skive med egg og tomat. Hardkokt egg passer perfekt sammen med tomat.
Onsdag: Enkel blings med kremost, kalkunpålegg og druer. Pakk druene i en boks ved siden av til matpakken skal spises.
Torsdag: Dobbel blings med grov fiskekake og rødbetrelish. Har du hatt fiskekaker til middag? Bruk restene til matpakke dagen etter.
Fredag: Grov blings med peanøttsmør og banan. Saftig energibombe og en søt avslutning på uka.
Rester fra matpakka?
Mange har nok lagt merke til at prisene har økt det siste året. Det betyr samtidig å minske eget matsvinn er en av de tingene du kan gjøre for å spare penger og kutte i unødvendig sløsing. Hvorfor bruke masse penger på mat som ender i søpla? Brød er på topp tre av hva som kastes i hjemmet. Det trenger det ikke være. Det finnes mange muligheter til hva du kan gjøre med brødrestene.
– Dersom matpakken med gulost kommer hjem igjen, så kan du lett legge på en ekstra skive med gulost, ha på litt krydder og ketchup, varme det opp i et toastjern eller i stekeovnen, så har du et godt ostesmørbrød rett etter skolen. Hvis brødskivene kommer hjem uten pålegg, så kan arme riddere eller brødpudding være to alternativer for å bli mett og samtidig bruke opp maten, foreslår Nordbø.