Advertisement

Julemarkedene er mange i Oslo i år. Her er de vi kommer til å besøke i adventstiden.

Lukten av brente mandler, bivokslys og gløgg. Det er lukten av jul. Snøen laver ned, fakler lyser opp veien, og deilig julemusikk fremføres av klokkerene stemmebånd. Koselig, hyggelig, trivelig.

Mulig krasjlander du i illusjonen om hvordan desember er. Du må kanskje legge ned en innsats for å bli fylt av julestemning. Her finner du i hvert fall åtte julemarkeder som kan hjelpe deg med både det og inspirasjon til julegaver.

Steinerskolens julemarked

26. og 27. november

Det julemarkedet som kickstarter sesongen, er kanskje et litt annerledes marked enn du er vant til. Alt er hjemmelaget av foreldrene til elevene ved skolen.

Her kan du reise tilbake i tid og oppleve et ekte middelaldermarked, dryppe dine egne stearinlys, høre skolens kor synge julen inn og teste de hjemmesnekrede karusellene.

Inne i klasserommene står foreldrene og selger hjemmelagde dukker og dyr, julepynt, karameller og andre økologiske godsaker.

Blir du akutt sulten, finnes det både pizza, julemat, sveler, gløgg og orientalske gryter.

Adresse: Flyveien 2, Hovseter

Nettside

På Steinerskolens julemarked er alle varene laget av foreldrene. Alt fra julekaker til leker.

Julemarked på Salt

De tre første adventshelgene

Oslos supermarked flytter inn på Salt tre helger på rad. De har holdt på med markeder i Oslo siden 2016. De setter søkelyset på bærekraft, gjenbruk og norsk design. Med seg har de over 100 aktører fordelt på helgene. I bodene kan du kjøpe smykker, keramikk, litteratur, gjenbruk og mat.

Den første helgen kan du lage egne ansiktsmasker, den andre helgen marmorerte kronelys. Dette kan bli fine julegaver.

Du kan også nyte badstue, gløgg og musikk. Eller en fortellerstund ved peisen.

Adresse: Langkaia 1E, sentrum

Nettside

Julemarkedet på Salt er det også flere korkonserter.

Oslo Vegetarfestivals julemarked

26. og 27. november

Her kan du blant annet gomle på vegetarmat, delta på kokkekurs, høre på foredrag eller finne spennende produkter i bodene.

Du kan lære å lage nøttestek, fersk pasta og vegansk tilbehør til julemiddagen. Eller du kan lære deg fermentering og få tips om alkoholfrie drinker. Kanskje får du også nye venner, på lørdag arrangeres det nemlig speed-friending.

For voksne koster det 220 kroner for helgepass, 170 for dagspass. Alle arrangementene er inkludert i prisen.

Adresse: Hausmanns gate 16, sentrum

Nettside

Floke

27. november

Floke er en ideell organisasjon som skal gi unge kreative et sted å møtes, lære og vise frem kreasjonene sine. I år har de flyttet julemarkedet sitt fra Kulturhuset til nye og egne lokaler. De kaller det et gjenbrukskjøpesenter. På markedet finner du over 30 boder.

I bodene selges håndlagde smykker, vesker, puter, kosmetikk og kunst. Det blir også et stort vintagemarked med kilosalg, altså at du betaler for vekten av klærne, ikke for hvert enkelt plagg. Du kan også kjøpe overskuddstekstiler.

De arrangerer også workshop der du kan lære å lage julekort.

I kafeen blir det servering av gløgg, pepperkaker, boller og kakao.

Adresse: Markveien 35B, Grünerløkka

Nettside

I sitt nye lokale skal Floke i år ha sitt julemarked.

Kruttverket

27. november

På kulturhuset ved Alnaelva blir det et julemarked med flere svært kortreiste produkter. I arbeidsfellesskapet Kroloftet, som er en del av Kruttverket, har nemlig flere av utstillerne sine verksteder.

De selger produkter i keramikk, tre og tekstiler. Du finner også både foto- og billedkunst og produkter laget av urter.

I bakgården blir det servering med blant annet mat fra foodtrucken Bare Bao. Det er også mulig å ta en tur i badstuen til Oslo badstuforening som ligger her.

Adresse: Arnljot Gellines vei 41 B

Nettside

På Kruttverkets julemarked finner du varer som er laget på Kroloftet. Det er altså veldig kortreist.

Julemarked på Vippa

De to første helgene i desember

På tuppen av Vippetangen finner du dette julemarkedet.

Hvis du er glad i god mat og drikke, er dette julemarkedet for deg. Du kan kjøpe pølser, spekemat og posteier fra Indre Oslo matforedling. Hovelsrud gård har med seg kylling, syltetøy og saft. Kraft av kongekrabbe har MS Donna med seg, og A Chili har ikke overraskende med seg produkter laget av chili.

Matbodene vil også være åpne. Og det blir kaffesmaking, musikk og juleaktiviteter for barna.

Det blir også mulig å handle keramikk, kunst og smykker.

Adresse: Akershusstranda 25, Vippetangen

Gamlebyen Julemarked

4. desember

For første gang skal Gamlebyen mat & drikke og Fuglen arrangere julemarked. I lokalene til førstnevnte finner du boder med varer fra en rekke aktører. De selger blant annet kunstverk, smykker, vinylplater, mat og keramikk.

Hos naboen Fuglen finner du bålpanne, kaffe og glüwein. Klokken 16 blir det minikonsert med Akerselva kvinnekor.

Adresse: St. Halvards gate 33, Gamlebyen

Eggets julemarked

17. og 18. desember

Dette julemarkedet kan du trygt besøke både lørdag og søndag. Nesten samtlige aktører byttes ut fra den ene dagen til den andre.

I flere av bodene kan du kjøpe håndlagde smykker. Du kan også finne brukte klær, keramikk, håndlagde såper og lys, plakater og julekort.

Eller du kan benytte sjansen til å lære nye ferdigheter. Det blir juleverksted i både fingerhekling, bretting av origami og julekortlaging.

Vegas snackbar står for serveringen. På menyen finner du sandwicher, toast, bakverk og dagens varmrett. Det blir også pepperkaker og gløgg.

Adresse: Hausmanns gate 28, sentrum

På Eggets julemarked finner du alt fra klær og keramikk til såper og lys.