Home Kultur Litteratur Familieferie med drapsmenn og voldtektsforbrytere

Familieferie med drapsmenn og voldtektsforbrytere

0
46

«Lindebergevangeliet» er en sann oppvekstskildring fra en av Oslos første drabantbyer.

28. juli lanseres Hans Christian Grønns etterlengtede bok, «Lindebergevangeliet».

Boka, som har ligget og murret i Grønn i tre tiår, er et portrett av og en kjærlighetserklæring til en storebror som døde altfor ung, en familie på fem og til Lindeberg i Groruddalen. 

-Sorgen over tapet av broren min har avtatt med åra, men aldri sluppet taket helt. I seinere tid har det vokst fram et behov i meg for å fortelle historien om ham. Historien om oss. Om familien min. Og det er det jeg nå har gjort, sier forfatteren.

Les mer om hva Grønn sier om «Lindebergevangeliet» her. 

Pyroman sjef for søppelforbrenninga

Grønn skildrer sin egen barndom og ungdomstid i et religiøst hjem hvor alle gutta spilte ishockey – og gjorde frivillig arbeid blant noen av Norges mest beryktede kriminelle:

«Fra jeg blei født har jeg tilbragt en uke hver sommer med fanger og alkoholikere og andre hardt prøvde sjeler her på Solstrand. Faren min er leirsjef og flink til å delegere. En tynn og mild fyr med briller som heter Arnfinn har fått jobben som leirkokk. Han soner en lang straff fordi litt for mange eldre på sykehjemmet hvor han jobba sjekka ut på hans vakt. Maten han lager er god. Den inntas på papptallerkener. Krus, kopper og bestikk er av plast. Etter måltidene kastes dette i en forbrenningsovn som Lars, en pyroman som en gang svei av en bygård på Grønland, har ansvaret for. Joggeraneren, friskusen som rana postkontor iført treningstøy, leder morgengymnastikken. Hesten, som fikk kallenavnet da han stjal en hest fra Kongsgården under en flukt fra politiet, vokter pengeskrinet med kontanter fra salg av brus, is og sigaretter. Faren min er opptatt av å gi folk oppgaver som skaper mestringsfølelse, og som er relatert til sysler de allerede har vist at de er gode på.» 

(Utdrag fra «Lindebergevangeliet»)

Kolombia forlags første utgivelse

-Vi er stolte av å kunne utgi «Lindebergevangeliet» som vår første bok, sier Kjetil Østli og Torbjørn Ekelund.

De står bak Kolombia, en imprint i  Bonnier Norsk forlag som spesialiserer seg på litterær sakprosa av høy kvalitet. 

– Omtrent samtidig med at vi begynte Kolombia forlag, sendte Chris (Hans Christian Grønn) oss skissen til det som var, og ble, «Lindebergevangeliet». Vi kjente til ham fra før, at han vokste opp på Lindeberg øst i Oslo, var opptatt av språk og særlig ord og uttrykksmåter fra bestemte steder til bestemte tider, og vi kjente til bøkene Det som er strengt (2000) og Fakta faen (2005). Vi visste også at det var noe med storebroren hans. Så begynte vi å lese. Varmt, mystisk, gåtefullt, trist og morsomt, sier Østli og Ekelund. 

Tonesatt av salmer, slagskudd, bomber og Nirvana

«Lindebergevangeliet» er en oppvekstskildring fra en av Oslos første drabantbyer. En fargerik og vakker historie, tonesatt av salmer, slagskudd, bomber og Nirvana. Det er en kjærlighetserklæring til det som en gang var. Til en familie som ferierte med drapsmenn og ranere. Til en kameratgjeng tightere enn Beatles. Til en varm drabantby. Til en kald ishall. Til en jente med lyst hår. Til en gutt med mørkt. Fortellingen er også en hyllest til tidenes beste norske hockeyspiller. Og den er et forsøk på å forstå hva som egentlig skjedde.

Hans Christian Grønn (f.1973) spilte hockey i Furuset som liten og er fortsatt god til å drible. Han har tidligere skrevet bøkene «Det som er strengt» (2000) og «Fakta faen» (2005).

Lansering: 28. juli.