Advertisement

Sommeren er her og mange vil være komfortabel i egen kropp når varmegradene stiger og stranda kaller. Sommerkroppen er fortsatt noe det norske folk er opptatt av. God helse anses som viktigste årsak til å spise sunt eller trene mer, men for mange er også selvfølelse og utseende en viktig motivasjon.

En fersk undersøkelse viser at syv av ti i Norge ønsker å gjøre noe ekstra som å spise sunnere eller trene mer i ukene frem mot sommeren (1). Flertallet er kvinner og det er flest i aldersgruppen 25-54 år som gjerne vil gjøre endringer i kost eller treningsvaner.  

– Ikke overraskende er det god helse som oppgis som viktigste årsak til å ville gjøre endringer i levevanene. Mer energi/overskudd kommer på en god nummer to, tett etterfulgt av “bedre selvfølelse” og “utseende”. Bedre selvfølelse og utseende kan nok også kobles ganske tett sammen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Vet ikke forskjellen på ultraprosessert og prosessert mat 

Det å spise sunt og trene anses som like viktige faktorer blant dem som sier de vil gjøre endringer. Både grønnsaker, bær, frukt, fisk og grovt brød troner høyt på listen over hva folk tenker man bør spise mer av, dersom målet er å gå ned i vekt. Magre meieriprodukter, poteter, kjøtt og ost mener mange man bør spise litt mindre av eller omtrent det samme, mens søtsaker som bruks, kjeks, og godteri kommer nederst på listen.  

– Mange mener man bør begrense både ultraprosessert og prosessert mat om man skal ned i vekt*. Undersøkelsen viser at vi generelt sett har gode holdninger og kunnskap om hva som skal til for å gå ned i vekt, men vi er litt begrepsforvirret i forhold til ultraprosessert og prosessert mat. Det er noe overraskende at prosessert og ultraprosessert mat stiller såpass likt, det kan tyde på at mange ikke vet forskjellen, sier ernæringsrådgiveren som påpeker at prosessert mat ikke må falle i samme kategori som ultraprosessert;  

– Hakkede tomater på boks, ost, brød, og utallige flere vanlige matvarer er prosessert. Prosessering av mat er helt nødvendig, og gjøres ofte for å øke holdbarhet, gjøre maten trygg og anvendelig. Det enkleste vil likevel være å fokusere på å spise hel råvare, da trenger du ikke å lure på om varen er prosessert eller ultraprosessert. Du vil også være sikker på at alle de viktige næringsstoffene fra frukt og grønt er intakt. 

Et slag for helårskroppen 

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen slår et slag for «helårskroppen», der man er glad i kroppen sin 365 dager i året og ikke bare setter inn støtet rett før sommeren.  

– Et kosthold der det er mange begrensninger på hva man skal spise, samt fokus på ja og nei mat vil sjeldent være noe de fleste klarer å gjennomføre i lengden påstår ernæringsrådgiveren. Hun er opptatt av at helseperspektivet skal få en større plass, ikke bare hvordan kroppen ser ut i badetøy.   

– Med jevnlig bevegelse og et kosthold som består av gode råvarer kommer man langt. Spis mye av det man bør spise mer av, da blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Frukt og grønnsaker inneholder lite kalorier, men gir godt med fiber, noe som gir en god metthetsfølelse. Man bør spise minst 500 gram frukt og grønt i løpet av dagen. 

– Ha fokus på helsa gjennom hele året så trenger man kanskje ikke tenke så mye på sommerkroppen når sommeren kommer, oppfordrer ernæringsrådgiveren. 

*62 % mener en person som skal ned i vekt bør spise mindre ultraprosessert mat, 17 % mener man bør spise litt mindre av dette (tot.79 %). Til sammenligning mener 46 % at prosessert mat bør unngås mens 34 % mener man bør spise litt mindre (tot. 80 %).