Se opp for ny type svindel

0
9
Mange nordmenn har opplevd å få denne meldingen denne uken. Fotomontasje: Newslab/Telenor

 Mottar du meldinger der det lokkes med høy lønn mot liten innsats? Da er sjansen stor for at du er utsatt for forsøk på rekrutteringssvindel.

«Frister det med flere tusen kroner i lønn hver dag – for bare en times innsats?» Flere norske iPhone-brukere har de siste dagene mottatt denne type henvendelse via iMessage.

– Dette er såkalt rekrutteringssvindel. Her loves du gull og grønne skoger, men kan i stedet ende opp med å bli frarøvet store pengesummer og personlig informasjon, forklarer Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Det er først nå at svindelmetoden, som allerede er velkjent i andre deler av verden, dukker opp i Norge, i stor skala.

Svindelmeldingene som har gått ut de siste dagene, er tilsynelatende sendt fra personer tilknyttet rekrutteringsselskaper, som for eksempel danske Hays. Dette er et eksisterende, internasjonalt selskap – riktignok uten kontor i Norge.

Jobbene som tilbys i meldingene har en vag beskrivelse, som for eksempel å «hjelpe apputviklere med å optimalisere appene sine» eller tilsvarende.

Hays bekrefter at det er snakk om svindel og misbruk av deres navn, og at det også foregår utenfor Norges grenser. Spesielt Sverige har vært hardt rammet de siste ukene med samme type svindel som nå dukker opp i Norge.

Sendt via iMessage
Det første mange mottagere av meldingene merker seg, er at de kommer i form av gruppesamtaler med 8-10 mottakere på iMessage (Apples meldingstjeneste).

– Meldingene er ikke personlige, men går ut til mange mottakere som har mobilnumre som starter på samme tall. Her oppfordres mottakerne til å ta kontakt med et norsk telefonnummer på WhatsApp, sier Busch.

Å bytte plattform til WhatsApp gjør at svindelen kan fortsette selv om avsenderen blir blokkert på iMessage.

Slik foregår svindelen
For å finne ut mer om fremgangsmåten og målet til svindlerne, tok Telenors sikkerhetsavdeling kontakt med avsenderne på det oppgitte mobilnummeret, under det fiktive navnet «Robert».

I samtalen med «rekruttereren» på WhatsApp ble det etter noen innledende spørsmål klart at «Robert» var kvalifisert til jobben, og at han kunne begynne opptreningen umiddelbart. Etter en lengre WhatsApp-chat, ble «Robert» henvist til en tilsynelatende avansert opplæringsplattform. Deretter fikk han oppgaver som gikk ut på å utføre testing av apper på vegne av store, internasjonale (og feilstavede) merkenavn. Etter kort tid hadde «Robert» tjent flere hundre dollar.

Må opprette kryptolommebok

For å få utbetalt pengene blir man bedt om å opprette en kryptolommebok. Svindlerne har tidligere vist at summene som utbetales kan økes betraktelig ved å «låse opp» bonuser. For å få til dette må man sette inn større beløp på svindlernes kryptokonto.

– Det kan hende at man før dette får utbetalt en liten sum, som «bevis» på at opplegget er legitimt. Men alt du overfører etter dette er penger du aldri vil se igjen. Flere nordmenn kjenner nok at privatøkonomien er mer presset nå som rentenivået og prisene har økt. Et tilbud om lettjente penger kan derfor virke mer forlokkende enn ellers, noe svindlerne vet å utnytte, avslutter Busch.

Tips for å unngå rekrutteringssvindel:

  • Tilbys du høy lønning for svært lite innsats? Dette er et rødt flagg – hvorfor skal fremmede ha noe interesse av å «gi bort» penger til deg?
  • Selv om meldingen gir seg ut fra å komme fra et rekrutteringsselskap, vil avsenderen som regel ha en ikke-relatert e-postadresse, eller et utenlandsk telefonnummer. Ekte rekrutterere vil alltid kontakte deg fra en offisiell e-postadresse eller et lokalt telefonnummer.
  • Er jobbeskrivelsen vag? Tilbys du jobben uten intervju? Går det samme tilbudet ut til mange samtidig? Det er mange ting som kan gi deg en feil magefølelse – og da bør du følge denne.
  • Ikke la deg lure av avanserte og veldesignede nettsider eller godt språk. Svindlerne har gjerne mye teknisk kompetanse og kan bruke penger på å utvikle troverdige og velfungerende nettsider – samt at de i større grad bruker kunstig intelligens. Sjekk nettadressen, ofte ender den på noe annet enn .no eller .com.
  • Aldri oppgi bankdetaljer eller annen privat informasjon, eller fyll inn dette på en nettside de sender deg til. Her kan de kriminelle lese alt sammen.
  • Og til slutt: Om du blir bedt om å betale for å få lov til å jobbe, er du garantert i ferd med å bli lurt. Styr unna!

En lengre versjon av denne saken finnes på online.no

Foto: Telenor

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Julie Hæhre, informasjonssjef Telenor Norge, telefon: 419 01 011, e-post: julie.haehre@telenor.no
eller ring pressetlf. på 800 80 900. Besøk også vårt nyhetsrom.

Emner

Kategorier


Telenor Norge AS er landets største leverandør av telekommunikasjon og digitale tjenester. Vår infrastruktur er grunnmuren i digitaliseringen av Norge med dekning og hastigheter i verdensklasse. Våre tjenester og produkter bidrar til økt produktivitet og gir tilgang til alt av digitalt innhold. Vår sikkerhets- og beredskapsorganisasjon jobber døgnkontinuerlig med å trygge våre kunder, og vi tar et særlig samfunnsansvar for å skape trygghet for barn og unge på nett.

Vi har 3300 medarbeidere fordelt på rundt 20 kontorer i hele Norge. Vi er en del av Telenor Group, som har virksomhet i Norden og Asia. Hovedkontoret vårt ligger på Fornebu i Bærum.

Les mer om Telenor Norge på www.telenor.no

Ingen artikler å vise