Advertisement

Scottish Fold, katterasen med de foldede ørene, er ulovlig å avle på. Dette kommer nå klart fram i en uttalelse fra Mattilsynet
(https://www.mattilsynet.no/dyr/kjaeledyr/katt/katter-med-foldede-orer-er-syke-og-resultat-av-ulovlig-avl). Avlen er ønsket og planlagt, og utgjør dermed et forsettlig lovbrudd.

Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge har siden 2021 etterspurt en uttalelse fra Mattilsynet angående lovligheten av avl av Scottish Fold.

Folden skyldes dårlig bruskkvalitet

Vi er glade for at Mattilsynet endelig tydeliggjør at det er ulovlig å bruke katter med foldede ører i avl. Scottish fold er ikke en godkjent rasekatt, men en kattehybrid som har et sykdomsbringende, dominant gen som gir vekstdefekter, herunder foldede ører. Alle katter med foldede ører har så dårlig brukskvalitet at ørene blir unormale. Man kan med andre ord se på katten at den har brusksykdom. Genet påvirker ikke bare ørene, men gir defekter i all brusk hos katten. Katten vil dermed kunne få for eksempel korte bein og defekter i rygg og hale, noe som igjen medfører gangproblemer. De foldete ørene og den nedsatte brukskvaliteten i hele kroppen gir kronisk sykdom og tiltakende lidelse etter hvert som katten vokser til.

  • Har katten foldede ører, så er den syk. Syke dyr skal ikke avles på jf § 25 i dyrevelferdsloven. Velger man å bruke en katt med foldede ører i avl, er dette altså et forsettlig lovbrudd, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Forenkler politiets arbeid

Dyrebeskyttelsen Norge har politianmeldt flere oppdrettere av Scottish Fold de siste årene. Ingen har blitt dømt. Vi har jobbet i årevis for å få en uttalelse fra Mattilsynet.

  • Denne uttalelsen fra Mattilsynet vil forenkle politiets arbeid, og gi kattene den beskyttelsen de har krav på i dyrevelferdsloven, sier Roaldset.

Strafferammen for brudd på §25 i dyrevelferdsloven er på 3 år.

Finn.no tilrettelegger

Da Dyrebeskyttelsen Norge i 2022 påpekte at Finn-katten var en Scottish fold, og ikke burde brukes i reklame, redigerte Finn.no ørene til katten
(https://www.kom24.no/0607221-dyrebeskyttelsen-finnno/dyrebeskyttelsen-mener-pusefinn-er-syk-redigerte-orer-etter-kritikk/506179). Dette er svært positivt.

Per i dag ligger det 85 annonser for Scottish fold kattunger ute på Finn.no. Prisen ligger på mellom 2000- 17 000 kroner. Scottish fold har blitt bannlyst av både den internasjonale katteklubben FIFe og den norske katteklubben Norske Rasekattklubbers Riksforbund på bakgrunn av at de ikke ønsker at det skal avles på syke katter. Hos Finn.no kan man også annonsere for å finne en partner til sin katt, for å avle på rasen. Finn.no fungerer på denne måten som en portal både for å fasilitere avlen, og for salg av kattunger.

  • Vi håper at Finn.no nå slutter å tilrettelegge for avl og salg av syke katter, sier Roaldset.