Advertisement

Når kandidatene i september skal kjempe om tittelen «Årets kokk» og «Årets unge kokk», er det sjømat fra hele landet på menyen.

Sterling-kveite, taskekrabbe fra Hitra, råreker fra Lyngen, kråkebolle, flatøsters eller blåskjell og tangartene söl eller sukkertare står alle på råvarelisten når de to prestisjetunge konkurransene avholdes i Stavanger 18. september.

Sjømat fra nord og sør

– Vi er veldig stolte av at arrangørene har plukket ut sjømat fra en rekke ulike kategorier. Felles for dem er at dette er råvarer av ypperste kvalitet som er produsert i hele Norge, fra Rogaland i sør til Troms og Finnmark i nord. Nå blir det spennende å se hvordan landets fremste kokker vil løse oppgavene som de har fått tildelt, sier Norden-direktør i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Disse kjemper om tittelen «Årets kokk 2023»

Vinneren av Årets kokk blir Norges neste kandidat til Bocuse d’Or. Følgende fem kandidater skal kjempe om den prestisjetunge tittelen:

  • Aleksander Løkkeberg Vartdal, Thon Hotels, Oslo
  • Aron Espeland, Brasserie France, Oslo
  • Håkon Solbakk, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
  • Håvard Werkland, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
  • Runa Ailin Kvendseth, Söl, Stavanger

Kandidatene til Årets kokk får i år en ny og friere utfordring på tallerkenoppgaven. En enkelt kveite skal rekke til tre ulike retter, som igjen skal lages til 15 personer.

Tre unike retter på ett brett

– For å forsterke smaken og gi variasjon til rettene, skal Sterling-kveiten kombineres med kråkebolle, flatøsters eller blåskjell, samt historiske agurker og meierismør. Dette skaper en trilogi fra hode til hale med bein og skinn. Nytt av året er altså at det som før var en tallerkenservering nå blir en servering av tre unike retter på ett brett, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Årets unge kokk får gullbillett

Samme dag skal også Årets unge kokk kåres. Her får vinneren en gullbillett til å bli en av kandidatene til Årets kokk 2025. Her er det i alt fire kandidater som kjemper om den gjeve tittelen:

  • Eli Anne Sundset, To rom og kjøkken, Trondheim
  • Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg, Thon Hotel Lofoten, Svolvær
  • John Sebastian Hornslien, Hotel Bristol, Oslo
  • Petter Harbo Soma, Tango, Stavanger

Også i denne konkurransen står sjømat på menyen. Årets unge kokk må overbevise dommerne med to småretter i samme servering.

Forventes mye sjø og umami i rettene

– Serveringen skal inkludere smakfulle råvarer som taskekrabbe fra Hitra, råreker fra Lyngen, tangartene söl eller sukkertare, gullskivesopp og historiske agurker. Det forventes mye sjø og umami i rettene, understreker Sørvig.

Emner

Kategorier