Home Reise Slik finansierer nordmenn ferien i 2023

Slik finansierer nordmenn ferien i 2023

0
59
Nordmenn flokker til Hellas og Rhodos i sommer. Vi lar ikke den nasjonale økonomien påvirke våre reisevalg i særlig stor grad og finansierer reisene våre med oppsparte midler og feriepenger.

En fersk gallupundersøkelse fra Kantar Media viser at nordmenn i stor grad bruker sparepenger, bufferkonto og lønnsinntekt til å finansiere sommerferien.

– Det har vært mange advarsler mot å bruke penger man ikke har og oppfordringer om å sette seg nøye inn i betingelser for avbestilling den siste tiden. Det er selvsagt fornuftige råd. Men Kantars undersøkelse viser at mange nordmenn har sparepenger som de velger å bruke på ferien i år. De er smarte forbrukere som vet at prisnivået fortsatt er lavere i for eksempel Hellas og Spania enn i Norge, selv om forskjellen ikke er like stor som før. Det virker som vi bestiller reiser vi har råd til og hovedsakelig bruker oppsparte midler og feriepenger, ikke kreditt, sier kommunikasjonssjef i TUI, Anne Mørk-Løwengreen. 

Halvparten lar seg ikke påvirke av svak krone og inflasjon

Undersøkelsen viser at flertallet (53 %) skal reise utenlands. Når nordmennene blir spurt om hvordan de skal finansiere sin neste ferie, fordeler svarene seg slik: 

  1. Langsiktig sparing/bufferkonto (39 %)
  2. Lønnsinntekt/kredittkort  (29 %)
  3. Feriepenger  (22 %)
  4. Annet  (5 %)
  5. Lån  (2 %)
  6. Vet ikke  (1 %) 

– Nordmenn prioriterer reising høyt etter flere år med pandemi og restriksjoner. Vi ønsker nye opplevelser, sol og bad sommeren 2023. 50 % av nordmennene i undersøkelsen svarer at ferieplanene ikke er påvirket av økonomien i det hele tatt, forteller Mørk-Løwengreen. 

14 % er usikre på om de skal endre reiseplanene sine, mens 36 % sier de kommer til å gjøre noen endringer. 

Reiser heller på færre ferier enn å droppe utlandet

Av dem som kommer til å gjøre endringer, er det liten vilje til å droppe utenlandsferien helt.  Vi er alene i Norden om å foretrekke å kutte ned på antall reiser framfor å velge å feriere innenlands i år. 

  • 14% av dem som svarer ja på at reiseplanene endres i sommer, velger å dra på færre reiser.
  • 9% velger å feriere innenlands
  • 9 % velger et rimeligere feriemål
  • 8% velger å dra på en kortere ferie


– For dem som er ekstra prisbevisste er Tyrkia og Bulgaria vakre feriedestinasjoner, hvor du får mye for pengene. Ønsker du å gjøre et skikkelig feriekupp, så kast deg på en restplass nå! Sier Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i TUI. 

Om undersøkelsen:

Gallupundersøkelsen er gjennomført av Kantar Media på oppdrag fra reiseselskapet TUI. Et representativt utvalg på 1056 nordmenn har deltatt i den digitale spørreundersøkelsen.