Advertisement

Det sier Torun Rundhovde Mørenskog i Sjømannskirken. Nå oppfordrer hun og alkovettorganisasjonen Av-og-til foreldre til å begrense alkoholinntaket i ferien, og alle til å gripe inn om man ser berusede voksne med barn.

To av fem (39 %) sier at de har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien i løpet av de to siste årene. Det kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til. Også Sjømannskirken erfarer at nordmenn har et mer liberalt forhold til alkohol når det er ferie.

– Vi ser at terskelen for å drikke alkohol foran barna blir senket når det er ferie. Vår erfaring er at spanjolene begrenser seg til ett eller maks to glass til maten, mens mange nordmenn inntar større mengder alkohol, sier Torun Rundhovde Mørenskog som jobber i Sjømannskirkens Familieveiviser i Spania.

Ifølge årets Reisepuls fra Virke tilbringer halvparten av den norske befolkningen som har sommerferie deler av ferien i utlandet. Spania er en av feriefavorittene.

– Situasjoner der barn våkner og ikke finner foreldrene på rommet er ikke uvanlig. Barn som opplever å bli forlatt i et fremmed land, uten å kunne språket og uten å vite hvem man kan kontakte har det ikke bra. Vi har hatt noen eksempler på situasjoner hvor vi har blitt koblet inn av lokalt eller norsk hjelpeapparat for å ta av oss barna i forbindelse med at foreldrene har blitt for fulle, sier Rundhovde Mørenskog.

Fastlåst i foreldrenes selskap
Nå oppfordrer Rundhovde Mørenskog og Eli Marie Stavlund, som er kommunikasjonssjef i Av-og-til, foreldre til å begrense alkoholinntaket.

– Vi er midt i fellesferien, og mange barn er tatt ut av sine trygge rammer. Det er viktig å ha et moderat alkoholinntak uansett hvor man ferierer med barna. Men hvis man er i utlandet er det viktig å huske at det er mye vanskeligere for barna å trekke seg unna på et trygt sted hvis de synes stemningen blir ekkel. De må sitte sammen til mamma eller pappa bestemmer at kvelden er over, sier Stavlund. 

Null, ett eller maks to glass

Hun understreker at det skal være lov å kose seg med et glass vin til maten, men at godt alkovett er viktig for et trygt og hyggelig utenlandsopphold for alle.

– Godt alkovett handler om å tenke på når man skal drikke, og når man skal stoppe. Vår anbefaling er at man drikker null, ett eller maks to glass alkohol når man er sammen med barn. Barn merker at du har drukket mye tidligere enn du tror, sier Stavlund.

Dette skal du gjøre hvis du ser berusede nordmenn med barn:

Hvis du ser fulle foreldre med barn i Norge eller utlandet kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, konsulat/ambassade, Sjømannskirkene eller UD Obs for å få råd og veiledning for hva du bør gjøre i den aktuelle situasjonen. Dersom det er en nødsituasjon, skal du kontakte lokalt politi.