Advertisement

Burot er sommerens siste pollenplage for allergikere. Sammen med bjørk og gress, er burot den veksten som avgir mest pollen. Heldigvis nytter det å luke den bort!

Fakta om burot

Burot finnes sør i landet, og helt opp til Nord-Trøndelag. Den er også i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge, og burotallergi har derfor blitt et økende problem i Norge. Burotplanten starter veksten i juni, og blomstrer og sprer pollen fra midten av juli til slutten av august. 

i

Pollen fra burot spres lokalt, og ikke lenger enn 100-200 meter med vinden. Derfor er det et effektivt tiltak for allergikere å luke vekk eller slå burotplanter i nærmiljøet. Luking bør helst skje i juni, før blomstringen har startet. 

Symptomer på burotpollenallergi

Allergi mot burotpollen gir de samme symptomene som andre typer pollenallergi. Dette kan blant annet være:

  • Rennende, kløende og tett nese
  • Nysing
  • Rennende, kløende, røde og hovne øyne
  • Du puster mer med munnen. Dette kan utløse eller forverre astma
  • Trøtthet og redusert konsentrasjons- og innlæringsevne

Mer om pollenallergi 

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter.

Les mer om pollenrelatert matallergi

Hvordan utredes allergi mot burotpollen?

Hvis du lurer på om du har pollenallergi, bør du snakke med legen. Legen vil spørre deg om sykehistorien din, og sammen med en allergitest kan dette avdekke hva du reagerer allergisk mot, og hvordan allergien bør behandles. Når man utreder for pollenallergi er det vanligst å enten ta blodprøve eller prikktest.

Mer om utredning av pollenallergi 

Medisinsk behandling

Ved alle former for allergi er den viktigste behandlingen å unngå eksponering for det du ikke tåler. Hvis du har pollenallergi kan det være nesten umulig å unngå all eksponering i pollensesongen, og derfor finnes det medisiner som kan være til hjelp. Behandling av pollenallergi kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter (antihistaminer) eller inhalasjonsmedisiner. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type behandling som passer best for deg og allergien din.

Les mer om behandling av pollenallergi 

Fjern burot fra ditt nærområde

Fordi pollen fra burot ikke sprer seg langt med vinden, er det et godt tiltak å luke vekk planten i nærmiljøet. Det er aller viktigst å utrydde burotplanter som vokser ved skoler, barnehager, idrettsanlegg, helseinstitusjoner, boligområder og andre steder der mange oppholder seg. Derfor arrangerer Norges Astma- og Allergiforbund årlig Aksjon burot, der skoler og barnehager over hele landet går på dugnad for folkehelsa ved å luke vekk burot fra sitt nærmiljø.

Buroten har et ganske anonymt utseende, og mange burotallergikere vet ikke hvordan planten ser ut. Se etter villniss som vokser i store, meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 cm. høye, og har en rødlig stengel. Bladene er fjærdelte, og sølvaktige på undersiden. Buroten får etter hvert mange små rødgule «blomster» som bare er noen millimeter store og sitter i tette kurvarrangement.

i

Å luke burot er enklest i første halvdel av juni. Røsk buroten opp med roten, og legg plantene i poser slik at de ikke sprer seg videre. Eldre planter har større og kraftigere rotsystem enn yngre planter, derfor er yngre planter også lettere å få opp. Husk å bruke hansker når du luker!

Buroten kan også klippes eller slås på steder der det er vanskelig å luke, og der plantene finnes i tette forekomster. Buroten bør da slås så nært bakken som mulig. Klipping kan gjøres når plantene er rundt 30-40 cm. høye, og i god tid for blomstringen starter. Planten bør også slås igjen når etterveksten har startet i august, for å hindre at planten setter frø.

Følg med på pollenvarselet

Det er lurt å følge med på pollenvarselet for å holde oversikt over pollenspredningen fra dag til dag der du bor. Når du følger med på pollentallene, og samtidig ser hvor sterkt du er plaget, kan du overvåke din egen sykdom og ta forholdsregler for å dempe symptomene.

Norges Astma- og Allergiforbund drifter pollenvarslingstjenesten for Norge.

Se pollenvarseletLast ned Pollenvarsel-appen